Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken

Franse bietensector bindt strijd aan met EU-suikerplannen

Parijs – De Franse bietensector gaat de strijd aanbinden met de EU-plannen voor het suikerbeleid en vooral met de voorgestelde afschaffing van de quota in 2015.

De Fransen willen die quota tot minstens 2020 behouden om in staat te zijn zich aan te passen aan een nieuw suikerregime en aan de krachten op de vrije wereldmarkt.

’’De strijd die we de komende maanden aangaan, zal moeilijk zijn, maar we kunnen hem wel winnen. Het gaat erom dat de sector de periode 2011-2020 winstgevend kan werken zodat we de concurrentiekracht verder kunnen versterken”, zegt directeur Alain Jeanroy van de organisatie van bietentelers CGB.

De Franse telers maar ook de suikerproducenten wijzen met name op het vangnet dat momenteel bestaat doordat de Europese Commissie suiker kan opkopen als de prijs onder een minimum uitkomt. Als dat mechanisme nu al zou wegvallen, zouden de Fransen onderworpen worden aan de wisselvalligheid van de markt en vooral aan de concurrentiekracht van de grote producenten, met Brazilie bovenaan de lijst. ’’Om daar op voorbereid te zijn, hebben we meer tijd nodig”, denkt Jeanroy.

Of registreer je om te kunnen reageren.