Akkerbouw

Nieuws 214 x bekeken

Franse aardappelbond wil minder poten

Parijs – De Franse bond van aardappeltelers UNPT heeft haar leden opgeroepen het areaal dit jaar met zo’n 10.000 hectare te beperken tot 100.000 hectare. Volgens de bond is dat nodig om de slechte markt voor aardappelen te ondersteunen.

De UNPT bracht de redenen voor het slecht verlopende seizoen 2011/2012 in kaart: overproductie, slechtere kwaliteit, lage prijzen en hoge productiekosten. Tot nu toe kon Frankrijk haar overschotten meestal wel kwijt aan andere Europese landen waar een tekort bestond maar door de grote productie in heel Europa is dat dit seizoen veel minder het geval.

De bond wil daarom als eerste maatregel proberen de productie terug te dringen door minder te poten. Dat is volgens voorzitter Patrick Trillon ook al nodig omdat de opbrengst per hectare nog steeds gestaag toeneemt. Daarnaast moet er volgens de bond nog meer nadruk komen op alternatieve gebruiksmogelijkheden buiten het voedingskanaal.

In dat kader heeft de UNPT aan het eind van afgelopen zomer haar leden al opgeroepen om waar mogelijk aardappelen te verkopen aan veehouders als veevoer. Daarnaast is bijvoorbeeld Tereos afgelopen seizoen begonnen met het gebruik van aardappelen voor de bereiding van ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.