Akkerbouw

Nieuws 433 x bekeken

Flevoland: meer bloemrijke akkerranden

Lelystad – De provincie Flevoland breidt het project voor het aanleggen van bloemrijke akkerranden uit. Sinds 2009 is 96 hectare bloemrijke akkerranden aangelegd, daar komt nog eens 48 hectare bij. Aan het project doen tachtig akkerbouwers mee.

Het project Akkerranden Flevoland dat in 2009 begon, is een initiatief van de provincie, het waterschap Zuiderzeeland, Landschapsbeheer Flevoland en LTO Noord. De provincie gaf in 2009 al een subsidie van 1 miljoen euro. Daar komt nu nog eens 475.000 euro bij. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: ”De bloeiende akkerranden staan prachtig in het landschap, maar laten vooral zien dat Flevolandse ondernemers door het benutten van natuurwaarden in hun eigen omgeving schoon en gezond voedsel produceren.”
Bloemrijke akkerranden trekken nuttige insecten aan, zoals zweefvliegen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Die eten op hun beurt vooral bladluizen en soms meeldauw, Hierdoor hoeven akkerbouwers minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Dat is goed voor de waterkwaliteit en scheelt in de kosten. De provincie ziet de aanleg van bloemrijke akkerranden als een goede ontwikkeling van agrarisch natuurbeheer.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.