Akkerbouw

Nieuws

Exportbeperking Russisch graan blijft onzeker

Moskou – Het blijft onduidelijk of Rusland op korte termijn de graanexport zal beteugelen. Een bijeenkomst om besluiten te nemen over het beperken van de Russische graanexport is uitgesteld.

Door de gunstige graanoogst van 93,9 miljoen ton verruimde de Russische regering afgelopen najaar de eerdere exportraming van maximaal 23 miljoen naar 27 miljoen ton, bevestigde vice-premier Viktor Zubkov begin vorige week nog. Tot april zouden er volgens hem geen exportbeperkingen hoeven te gelden. Dat was eerder wel waarschijnlijk doordat Rusland dit seizoen al 20 miljoen ton graan uitvoerde.

Vanwege die onverwacht voorspoedige export stelde IliyaShestakov, staatssecretaris van landbouw, begin vorige week nog dat een besluit over de exportcontrole half februari zou worden genomen. Niet lang daarvoor had de Russische overheid nog laten weten dat het de export wil maximeren op 24 miljoen ton om een graantekort in eigen land te voorkomen.

De autoriteiten lijken bang te zijn dat de voortvarende export zorgt voor een beperking van binnenlandse leveranties van graan, waardoor de binnenlandse prijzen stijgen, voedsel duurder wordt en de kosten voor veehouders stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.