Akkerbouw

Nieuws 666 x bekeken

EU-export tarwe zakt in

Brussel – De EU heeft afgelopen week maar 47.458 ton tarwe geëxporteerd. Normaal verkoopt de EU 100.000 tot 200.000 ton tarwe per week op de wereldmarkt.

De EU is duur geworden op de wereldtarwemarkt, constateert een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”De Amerikaanse exporteurs profiteren van de lage transportkosten. Drie jaar geleden was transport drie keer zo duur. Toen zijn er veel schepen bijgebouwd. Doordat nu overcapaciteit is ontstaan, zijn de transportkosten laag. Daardoor kan de VS tarwe leveren in Noord-Afrika, dat gewoonlijk graan koopt in de EU. De EU importeert nu zelfs voertarwe uit de VS vanwege de lage vrachtkosten.”
Volgens de woordvoerder heeft de EU nu een kleine tarwevoorraad. ”Dat duwt de prijs omhoog. De VS heeft juist meer tarwe op voorraad. Dat land is exportbestemmingen kwijtgeraakt aan de landen rond de Zwarte Zee toen zij na juli weer volop gingen exporteren. Die landen hebben nu last van het winterweer waardoor ze moeilijk graan kunnen transporteren.”
Dat wil niet zeggen dat de EU kansloos is op de wereldmarkt, zegt de woordvoerder. ”Algerije heeft net nog 1 miljoen ton Franse tarwe gekocht.”
De woordvoerder constateert dat er veel vraag is naar tarwe op de wereldmarkt. ”Toen Australië onlangs meldde dat er veel tarwe is geoogst, zakte de prijs. Importerende landen springen daar op in door veel tarwe te kopen. Ze zijn bang dat de prijs verder gaat stijgen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.