Akkerbouw

Nieuws 465 x bekeken

'Cisgenese geen invloed op eigenschappen nieuwe gen'

Wageningen – Het toepassen van cisgenese voor het inbrengen van genen in planten heeft geen invloed op de eigenschap van het nieuwe gen. Wel is er variatie in de mate waarin het nieuwe gen tot uitdrukking komt. Dat zegt coördinator Anton Haverkort van Wageningen UR van het onderzoeksproject Durph.

”Door cisgenese ontstaat niet ineens een nieuwe eigenschap in de plant.”
De Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat cisgenese gewassen, waarbij soorteigen genen zijn ingebracht, even veilig zijn voor milieu, voer en voedsel als traditioneel veredelde gewassen. Milieu-organisatie Greenpeace maakt geen onderscheid tussen cisgenese en transgenese, omdat de locatie van het gen de eigenschappen onvoorspelbaar zou beïnvloeden. Haverkort: ”Wetenschappers die de Efsa heeft geraadpleegd denken daar anders over.”
Wageningen UR heeft patent op genen uit wilde aardappelplanten die de phytophthora-resistentie vergroten. Toch heeft WUR geen commercieel belang bij cisgenese, zegt Haverkort. ”Alle bedrijven kunnen bij ons aankloppen voor die genen. We vragen een vergoeding zodat we verder kunnen met ons onderzoek. We hebben geen extra commercieel belang.”

Of registreer je om te kunnen reageren.