Akkerbouw

Nieuws 492 x bekeken

China tekent deal met Argentinië voor import mais

Buenos Aires – China heeft een fytosanitaire overeenkomst met Argentinië gesloten, waardoor Argentijnse mais naar China kan worden uitgevoerd. Dat meldt het Argentijnse ministerie van landbouw. Met de deal krijgt China bij de groeiende inkoop van mais een alternatief voor de Verenigde Staten.

Volgens de Argentijnse verklaring zal China in de komende jaren een significante importeur van mais worden. In het lopende seizoen zal China volgens de Argentijnen circa 3 miljoen ton importeren. De China National Grain & Oils Information Center rekent op een volume van ongeveer 4 miljoen ton.
Vorig seizoen importeerde China volgens persbureau Bloomberg circa 1,75 miljoen ton. De Rabobank schreef in december dat de maisimporten van China in het seizoen 2012/2013 kunnen oplopen tot 7 miljoen ton. Andere analisten betwijfelen of de toename zo groot zal zijn, omdat China het vorige seizoen een recordoogst van 192 miljoen ton binnenhaalde, en prijzen op de wereldmarkt hoog zijn.
De deal tussen Argentinië en China volgt op twee jaar van verslechterende handelsrelaties. China verbood tijdelijk de inkoop van soja-olie nadat Argentinië anti-dumping maatregelen nam richting China, die onder meer de Chinese export van stalen pijpen raakte.
Argentinië zal in het lopende seizoen overigens niet optimaal kunnen profiteren van de nieuwe afspraken, omdat droogte een goed deel van de oogst hebben vernietigd. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verlaagde vorige week de maisexportverwachting voor Argentinië met 4,5 miljoen ton tot 14 miljoen ton in totaal.
De toename van de Chinese vraag is vooral ingegeven door toenemende urbanisatie, die mede leidt tot veranderende eetpatronen. In december 2011 was de stedelijke bevolking in China volgens officiële cijfers voor het eerst sinds statistieken worden bijgehouden groter dan de plattelandsbevolking.

Of registreer je om te kunnen reageren.