Akkerbouw

Nieuws 852 x bekeken

Canadian Wheat Board exporteert minder graan

Winnipeg – De Canadian Wheat Board (CWB) heeft het afgelopen graanseizoen 2010/2011 in totaal 15,8 miljoen ton tarwe en gerst geëxporteerd.

Dat is de laagste hoeveelheid in zes jaar en 3 miljoen ton minder dan in 2009/2010, meldt de CWB in zijn jaarverslag. De export van vorig seizoen waswel de grootste in tien jaar.
In seizoen 2010/2011, dat voor de CWB loopt van 1 augustus tot en met 31 juli, exporteerde de CWB 11,2 miljoen ton zachte tarwe, 3,4 miljoen ton harde tarwe, 400.000 ton brouwgerst en 800.000 ton voergerst. Dat maakt de CWB naar eigen zeggen tot het grootste handelsbedrijf ter wereld voor tarwe en gerst.
De CWB draaide een omzet van 6,1 miljard Canadese dollar (4,6 miljard euro) tegen 5,1 miljard dollar het seizoen ervoor, meldt directievoorzitter Ian White. ”Daarvan is 5,5 miljard dollar uitbetaald aan de telers. Dat is de op vier na hoogste uitbetaling ooit.”
De export daalde door het slechte groeiseizoen, stelt White. ”Veel percelen zijn in 2010 niet ingezaaid door regen. Daardoor hadden we een kleine oogst van lage kwaliteit. In totaal is 21 miljoen ton tarwe geoogst tegen 24,6 miljoen ton in het seizoen ervoor.”
Tot 1 augustus van  dit jaar zijn alle graantelers in de vier westelijke provincies verplicht al hun tarwe en gerst aan de CWB te leveren. Daarna vervalt de monopoliepositie van de CWB .

Of registreer je om te kunnen reageren.