Akkerbouw

Nieuws 754 x bekeken 1 reactie

Brazilië bouwt nieuwe graan- en sojahaven

Sao Paulo – Brazilië bouwt een nieuwe graan- en sojahaven nabij Belem, in de noordelijke Amazone-regio. Vanuit de haven kunnen jaarlijks zeker 18 miljoen ton agrarische grondstoffen worden uitgevoerd.

Dat meldt dagblad Folha de Sao Paulo. De haven kost volgens de krant circa 660 miljoen real (290,5 miljoen euro).
Het betreft één van de grootste agrarische exporthavens van Brazilië. De haven Santos heeft een capaciteit van bijna 17 miljoen ton terwijl de haven Paranagua een capaciteit kent van 15 miljoen ton. Volgens de overheid kan de haven transportkosten voor boeren fors verlagen, omdat ze hun waar via de Amazone naar de haven kunnen brengen.
Normaal moeten graan en soja via vrachtwagens met beperkte capaciteit via snelwegen naar Santos en Paranagua worden gebracht. Volgens Folha de Sao Paulo zijn boeren in de regio ruim vier keer zoveel kwijt aan transport dan boeren in de VS of Argentinië. Brazilië is overigens ondanks het transportnadeel nog altijd een grote exporteur van soja, mais en tarwe.
Volgend jaar kan Brazilië de positie van de VS als grootste soja-exporteur overnemen. Greenpeace Brazilië onderzoekt of de haven een probleem voor het milieu kan betekenen, vooral omdat het agrarische activiteit in de Amazone-regio aantrekkelijker maakt.
Belem ligt circa 500 km ten zuiden van Frans Gujana.

Eén reactie

  • pdenh1

    Logistiek geeft de nieuwe haven relatieve concurrerende exportvoordelen t.o.v. de USA, m.n. voor soyabonen/soyaschroot en dat is van groot belang voor importerende EU, maar ook voor importlanden, elders in de wereld. E.e.a. laat onverlet, dat in de toekomst de vraag n aar agrarische gron dstoffen verder zal stijgen met het daarbij behorende stijgende prijspeil, gegeven de toenemned welvaart in dxe asereld, die gepaard gaat met grotere vraag naar vlees en de daarvoor benodigde grondstoffen als granen, mais, soyabonen, tapioca e.a. Ook deze Braziliaanse uitbreiding past in het kader van wereldvraag en de daarbij veronderstelde voedselschaarste, en de vraag of in 2050 9 miljard mensen gevoed kunnen worden; daarover bestaan reeds interessante studies en actuele artikelen o.a. verschenen op het Friese internet 'It Nijs'. van dse hand van Drs P.den Hollander.steller van dit commentaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.