Akkerbouw

Nieuws 2116 x bekeken 1 reactie

Black Earth Farming ontslaat managers na groot verlies

Helier – Black Earth Farming (BEF) heeft vrijwel alle managers op het hoogste en middelste niveau van het bedrijf vervangen, evenals een serie landbouwadviseurs. Dat heeft topman Richard Warburton bekendgemaakt bij de presentatie van opnieuw een groot verlies voor het beursgenoteerde akkerbouwbedrijf.

BEF, dat ruim 300.000 hectare bezit of least in Rusland, boekt over 2011 een verlies van 41,7 miljoen dollar (31 miljoen euro), waarmee het verlies 15 procent hoger uitkwam dan in 2010. De omzet steeg wel, ook met 15 procent, tot 399,5 miljoen dollar (293 miljoen euro).
Volgens Warburton leed BEF in 2011 nog onder gevolgen van extreme droogte in 2010 en onder hevige regenval in juli, die zowel de oogst bemoeilijkte als de kwaliteit van gewassen omlaag bracht. BEF verkocht in 2011 399.473 ton granen, tegen 208.667 ton een jaar eerder. De gemiddelde prijs daalde echter.
Twintig procent van de in 2011 geoogste tarwe was alleen geschikt om als voertarwe te worden afgezet bij veehouders. Bij gerst bedroeg dit percentage 35 procent. De kwaliteitsproblemen werden volgens Warburton nog eens verergerd door aanhoudende spoorproblemen die de afvoer ernstig vertraagden.
Omdat het vernieuwe van silo’s werd vertraagd, moest BEF bovendien een deel van de gewassen buiten opslaan in natte omstandigheden. Warburton zegt niettemin dat 10 tot 20 procent van het verlies op het conto komt van het management, waarop een ontslagronde is doorgevoerd. BEF staat aan de Zweedse beurs genoteerd maar verbouwt gewassen in Rusland. Het bedrijf staat geregistreerd in St. Helien op belastingparadijs Jersey.
De 82.000 hectare wintertarwe die BEF eerder inzaaide is volgens het bedrijf in goede conditie omdat het tegen de vorst beschermd was door een ”redelijke hoeveelheid sneeuw”.

Eén reactie

  • agratax1

    Hoezo hoe groter hoe goedkoper? Het grote landbouwbedrijf heeft de toekomst, lijkt me niet te kloppen als ik de winst cijfers van de laatste drie jaar van deze kolos bekijk. Verlies stijgt met hetzelfde percentage als de omzet stijgt. Als dit klopt dan is er iets structureels fout met de economie wet dit aangeeft dat productie verhoging kostprijs dalend is. Gezien de ervaring bij BEF is deze wet in van toepassing op landbouw productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.