Akkerbouw

Nieuws

’Bietentelers niet meer aan bod bij Nordzucker’

Bienenbüttel – De ’groene’ boerenbond Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (ABL) meent dat de belangen van de bietentelers in suikerconcern Nordzucker volledig zijn ondergesneeuwd.

Dat hebben volgens de ABL de jongste onderhandelingen over de bietenprijzen voor de leveranties van 2011/12 aangetoond.
ABL-voorzitter Martin Schulz: „Dat heeft laten zien dat in de verkokerde Nordzucker-Holding de rechten van de boeren nauwelijks meer doordringen. In de raad van commissarissen zitten ondertussen vertegenwoordigers van het agrochemieconcern Syngenta, raiffeisengroothandel Agravis en van de zoetwaren- en zuivelindustrie.”
Tevens wijst Schulz erop dat de salarissen van de ver van de boeren afstaande directie gerelateerd zijn aan de winst. Naarmate de bietenprijzen hoger zijn, loopt de winst echter terug. Verder pleiten deze managers voor de vorming van reserves met het oog op de slechtere tijden die zouden zijn te verwachten na het einde van de Europese marktregulering.
De ABL is echter van mening dat aan de goede suikermarktsituatie voorlopig nog geen eind zal komen. De bond raadt daarom de telers aan die tijd te benutten om „eindelijk een sterke en van het concern onafhankelijke belangenvertegenwoordiging van de bietentelers te creëren.”
„Ook het Bauernverband dient de telers consequent te steunen,” aldus Schulz. Overigens is de ABL wel blij met de dinsdag bekendgemaakte bietenprijsverhoging naar een basisprijs van € 35,50 per ton. Maar de onderhandelingen verliepen moeizaam en de prijsverhoging kwam er pas door „na massieve protesten van de Noord-Duitse telers,” aldus de ABL. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.