Akkerbouw

Nieuws

Belgische telers leveren record aan aardappelen af

Kruishoutem – Akkerbouwers in België hebben een recordhoeveelheid aardappelen afgeleverd.

Volgens het onderzoeksinstituut PCA hebben de telers tot 1 februari 2,3 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Dat betreft 500.000 ton vroege aardappelen en 1,8 miljoen ton bewaaraardappelen.
Uit de gegevens van het PCA blijkt dat tussen 1 november en 1 februari 1,0 miljoen ton aardappelen is afgeleverd. Volgens het PCA heeft de grote afzet onder andere te maken met de problemen die de telers hebben met het bewaren van de aardappelen.
Van de Vlaamse deelnemers aan de PCA-enquête heeft bijna 30 procent meer rot dan gewoonlijk in de aardappelen. Bijna 20 procent spreekt over grote bewaarproblemen. In Vlaanderen is ongeveer 6.000 ton aardappelen verwerkt tot veevoer of zijn terug gereden op de akkers.
Volgens het PCA zijn vóór 1 februari vooral meer contractaardappelen afgeleverd (plus 300.000 ton ten opzichte van vorig jaar), maar ook meer vrije aardappelen (plus 150.000 ton). Het PCA schrijft de grotere afzet van contractaardappelen grotendeels toe aan de grotere afzet van andere rassen dan Bintje. Bovendien was oogst 2011 erg omvangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.