Akkerbouw

Nieuws

Baecke: minder innovatie door vergrijzing landbouw

Wageningen – De vergrijzing in de landbouw neemt snel toe. Dat is nadelig voor de innovatiekracht, vindt voorzitter Joris Baecke van de Ceja, de Europese organisatie van jonge boeren.

De leeftijdsopbouw in de landbouw is uit balans, stelde Baecke op de Graandag van het Productschap Akkerbouw. ”In Nederland is 4 procent van de boeren jonger dan 35 jaar. De helft is ouder dan 55 en 20 procent is ouder dan 65 jaar. In de EU is 30 procent van de boeren ouder dan 65 jaar.”
Er is een tekort aan bedrijfsopvolgers, constateert Baecke. ”De vergrijzing neemt snel toe. Dat is nadelig voor de innovatiekracht van de agrarische sector. We rijden langzaam op de muur af.”
Een akkerbouwer op de Graandag denkt dat de vergrijzing toeneemt door de slechte verdiensten. ”Welk kind wil het bedrijf overnemen als er wordt gewerkt voor lage marges?”
Baecke ziet als positief punt dat de vraag naar agrarische grondstoffen stijgt. Met minder boeren zet de schaalvergroting door, verwacht Baecke. ”Terwijl er steeds meer mensen op het platteland wonen zonder relatie met de landbouw. Daarom moet de sector openstaan voor kritiek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.