Akkerbouw

Nieuws 539 x bekeken

Australische boeren lijden wederom schade

Brisbane - Australische boeren moeten voor het tweede achtereenvolgende jaar de gewasschade opnemen nadat opnieuw grote delen van het oosten zijn overstroomd door zware regenval.

In twee dagen vielen in New South Wales en Queensland op sommige plekken liefst 60 centimeter regen. De overstromingen zijn minder bedreigend dan vorig jaar, toen 35 slachtoffers vielen.

Veel suikerrietboeren in Queensland, waar de meeste rietsuiker wordt geproduceerd, wachten gespannen af wat de schade zal zijn. In New South Wales waarschuwen landbouwautoriteiten dat de wijdverspreide overstromingen uitgebreide schade veroorzaakten aan de landbouwindustrie, inclusief de suikerriet en sojabonen. Ook is vee getroffen, evenals een deel van de visindustrie.

Australië is de derde suikerexporteur ter wereld. De terugslag door de overstromingen zorgde al voor een prijsstijging van 2 procent voor ruwe suiker in de New Yorkse termijnhandel. Ook de stijging van 2,3 procent van de New Yorkse katoencontracten worden toegeschreven aan de overstromingen. In Moree, het centrum van de katoenindustrie in Queensland, werd de hoogste waterstand sinds 35 jaar bereikt, een jaar na de cycloon Yasi. Die werd precies een jaar geleden als de zwaarste storm beschouwd die de staat ooit had getroffen.

De zware regenval kwam aan het einde van het oogstseizoen voor granen. De graanboeren zijn er dan ook relatief genadig van afgekomen. Wel is er wat sorghum (kafferkoren) verloren gegaan. De overvloedige regenval zorgde wel voor een zeer gunstige bodemgesteldheid voor het zaai- en weer pootseizoen eind april weer begint.

Of registreer je om te kunnen reageren.