Akkerbouw

Nieuws

Areaal transgene gewassen groeit naar 160 miljoen hectare

Manilla - Het areaal transgene gewassen in de wereld is vorig jaar gestegen naar 160 miljoen hectare.

Dat is 12 miljoen hectare meer dan in 2010. De International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications, een organisatie die het gebruik van biotechnologie wil stimuleren, stelt in zijn jaarlijkse rapportage dat ook in de EU het areaal transgene gewassen stijgt. Het areaal daalde jarenlang omdat een aantal lidstaten de teelt van transgene mais verbood.

Volgens voorzitter Clive James van de ISAAA worden in 29 landen transgene gewassen geteeld door 16,7 miljoen boeren. “In de ontwikkelingslanden groeide het areaal in 2011 met 11 procent. In ontwikkelde landen ligt de groei op 5 procent ten opzichte van 2010. De ontwikkelingslanden, inclusief Zuid-Amerika en China, telen nu bijna de helft van alle transgene gewassen. In 2012 streven ze de ontwikkelde landen voorbij.”

Het belangrijkste genetisch veranderde gewas is soja met een aandeel van 47 procent. Daarna volgt mais met een aandeel van 32 procent. De VS blijft koploper met een areaal van 69 miljoen hectare transgene gewassen. Daar bestaat 90 procent van de belangrijkste gewassen uit transgene variëteiten. Daarna volgt Brazilië met 30,3 miljoen hectare. James: “Brazilië kende vorig jaar het hoogste groeicijfer. Daar steeg het areaal transgene gewassen met 20 procent ten opzichte van 2010.”

Of registreer je om te kunnen reageren.