Akkerbouw

Nieuws

ABS: areaal aardappelen moet 7 procent krimpen

Roeselare – Het aardappelareaal in Noordwest-Europa moet 7 procent krimpen om een kostendekkende prijs te realiseren. Daarna is een groei van 1 procent per jaar mogelijk als de verwerkingscapaciteit ook toeneemt.

Dat stelt het Algemeen Boerensyndicaat in België. Volgens algemeen secretaris Guy Depraetere is er dit seizoen 2 miljoen ton aardappelen te veel op de West-Europese markt. ”Een productie van 23,5 miljoen ton in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Groot-Brittannië staat garant voor een faire prijs. Maar de vijf landen hebben 25,6 miljoen ton aardappelen geoogst. Meer aardappelen zonder extra export trekt de prijzen naar beneden.”
Volgens Depraetere moet het areaal 7 procent krimpen om marktevenwicht te bereiken. ”Daarna kan de productie ieder jaar 1 procent stijgen, afhankelijk van de groei in de verwerking. Ik hoop dat het snel mogelijk wordt in het nieuwe landbouwbeleid dat aardappeltelers zich meer kunnen verenigen om het areaal te plannen. Dat gebeurt al in de VS, Canada en Israël. Daar krijgen de telers een correcte prijs.”
Bestuurder Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond stelt dat een krimp van meer dan 10 procent nodig is voor een kostendekkende prijs. ”De Franse telersvereniging UNPT vindt een krimp van 5 tot 10 procent nodig. Maar zelfs 7 procent is nog te weinig, ook al zou dat al een goede stap zijn.”
Zowel het ABS als de NAV verwachten een krimp van het aardappelareaal vanwege de lage prijzen. Van der Heide: ”Maar die 7 procent krimp halen we niet in Noordwest-Europa.”

Of registreer je om te kunnen reageren.