Akkerbouw

Nieuws 5189 x bekeken 5 reacties

Zo'n 200 hectare uien in het Noorden verloren

Broek op Langedijk - Bijna 200 hectare uien in Noord-Holland is niet gerooid en kan waarschijnlijk als verloren worden beschouwd. "Sommige uien spatten op het veld al uit elkaar", zegt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot.

Het grootste deel van de 150 tot 200 hectare niet gerooide uien ligt in de Wieringermeer. De kwaliteit omschrijft Jonker als 'heel, heel matig'. Vooral het deel dat al wel is gerooid, maar nog niet geladen, is het binnenrijden niet meer waard. "Ik denk dat de betreffende teler die uien laat uitzieken en onderploegen", schat Jonker in.

In Friesland moeten nog zowel uien als aardappelen worden gerooid, weet Corné Vinke van loonbedrijf Cintégro uit Ens. "Bij aardappelen spreken we over tientallen hectares", zegt Vinke. "Bij die uien is de kwaliteit weg. Deze oogsten zijn normaal gesproken allang klaar."

Jonker schat dat in Friesland nog 25 hectare uien moeten worden binnengehaald. Het gewas ligt daar al wel op het land.

"Heel sneu", vindt de verkoopleider het voor telers die niet kunnen rooien of laden. Bij enkelen gaat het om heel wat hectares. "Sommigen hebben al twee jaar weinig verdiend en nu weer niks." Jonker ziet wel een oorzaak. "Ik vind dat je uien niet moet zien als bijproduct. Als je kiest voor deze teelt, moet je het ideale oogstmoment uitzoeken. Dan krijg je prachtige uien binnen, dat zien we dit jaar ook weer op veel plekken. En in andere regio's hebben ze ook een nat najaar gehad."

Rooien nu het vriest is onverstandig bij uien. "Je hebt nu veel kans op rooibeschadigingen, het zijn modderballen en bovendien is het heel slecht voor de grond."

In de rest van het land gaat het veel beter met de uien. "In Flevoland is, op een incident na, alles binnen", weet Jonker. "In het Zuidwesten ligt nog een hectare of 20 aan uien buiten. Langs de hele kuststrook is het heel nat geweest. Wat nu nog buiten ligt, wil je eigenlijk niet meer binnenrijden. Die uien worden glazig."

Jonker verwacht dat, als gevolg van dit seizoen, er voor volgend teeltseizoen meer vraag komt naar vroege uienrassen.

Laatste reacties

 • Hanneke_vV

  Ik heb onlangs een oproep gelezen van een boer die met hetzelfde probleem te kampen had. Dit is natuurlijk een grote domper voor de boer, dat spijt me dan ook voor meneer! Maar een boer hier in de UK zat met hetzelfde probleem en heeft via social media een oproep gedaan aan mensen die in de buurt wonen om de gewassen die nog wel goed waren zelf te komen rapen. Zo word het voedsel niet geheel verspild! Een idee?

 • trekker123

  Nou, voedselverspilling is niet het probleem hoor. Alleen een beetje balen dat de uien duur zijn en je ze niet kunt afrekenen. 'Met de kennis van nu ' zeggen we sinds Balkenende tegenwoordig in de politiek, hadden telers vorig jaar beter hun uien op het land kunnen laten liggen. Zouden ze trouwens ieder jaar moeten doen. Gewoon een derde laten zitten. Of een derde van het perceel niet zaaien. Dat werkt nog beter. KIjk maar wat een flinke vermindering van het aanbod op dit moment op de markt doet met de aardappelen. Maar iedere boer is het slimste jongetje van de klas dus we gaan het met elkaar eens zijn maar dat natuurlijk niet doen. Desnoods met het argument dat we zo begaan zijn met de voedselvoorziening. Alsof er iemand is die dat werkelijk kan schelen.

 • Mels

  Wordt het geen tijd dat er anders bemest en veredeld wordt in de uienteelt,20 jaar geleden had men iets minder tonnen/ha maar de uien elk jaar onder goede omstandigheden en van goede kwaliteit binnen,met de late rassen en bemesting van nu komt er jaarlijks een deel gewoon niet binnen,wat ik weer niet gewoon vindt.

 • wg

  hoe was de prijs 20 jaar terug

 • Mels

  Das toch niet helemaal relevant,volgens mij varieerden die net als nu tussen heel duur en heel goedkoop,gaat mij om het oogstrisico door latere hoogproductieve rassen die daardoor erg laat afsterven en zodoende ook pas laat gerooid kunnen worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.