Akkerbouw

Nieuws 969 x bekeken

Voorraad graan in EU krimpt ruim zes miljoen ton

Brussel – De graanvoorraad in de EU krimpt dit seizoen ruim 6 miljoen ton. De Europese Commissie verwacht in de laatste graanbalans dat er op 30 juni 2013 nog 30,8 miljoen ton graan op voorraad ligt.

De EU begon dit seizoen op 1 juli 2012 met een voorraad van 37,0 miljoen ton. De verhouding tussen voorraad en verbruik daalt dit seizoen van 13,7 procent (7,11 weken) naar 11,4 procent (5,92 weken), de laagste uit de geschiedenis van de EU.

De EU oogst dit seizoen bruto 274,1 miljoen ton graan. Dat is ruim 14 miljoen ton minder dan de 288,4 miljoen ton die vorig jaar van de akkers is gehaald. De daling komt vrijwel volledig voor rekening van de maïsproductie (-12,7 miljoen ton). Vooral in Roemenië (-9,1 miljoen ton), Spanje (-4,3 miljoen ton), Hongarije (-4,1 miljoen ton), Verenigd Koninkrijk (-1,9 miljoen ton), Tsjechië (-1,6 miljoen ton) en Oostenrijk (-1,2 miljoen ton) valt de graanoogst tegen. Frankrijk (+4,7 miljoen ton) en Duitsland (+2,3 miljoen ton) oogsten aanzienlijk beter dan vorig seizoen.

De Commissie stelt in de nieuwe graanbalans dat de veehouderij zo’n 163 miljoen ton graan verbruikt. Vorig seizoen is 163 miljoen ton graan verwerkt in veevoer. Het seizoen daarvoor was dat nog 173 miljoen ton. De Commissie verwacht dat de veestapel krimpt. Maar volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw is er nog geen concreet bewijs voor een forse daling.

Hoewel de graanoogst lager is dan vorig seizoen loopt de export van tarwe in de eerste maanden in hetzelfde tempo door. Dit wordt deels gecompenseerd door een grotere maisinvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.