Akkerbouw

Nieuws

VS exporteert meer aardappelproducten

Washington – De VS exporteerde in het eerste kwartaal van 2012/2013 meer diepgevroren aardappelproducten dan in dezelfde periode vorig seizoen.

Volgens de United States Potato Board (USPB) groeide de export van juli tot en met september in volume met 11 procent. De waarde van de export klom met 16 procent. De USPB merkt op dat de producten zijn vervaardigd met aardappelen van oogst 2011. Toen oogstte de VS minder aardappelen en was de prijs relatief hoog. Terwijl de EU, de grootste concurrent van de VS, juist de beschikking had over veel goedkope aardappelen.

Een aantal bestemmingen zijn extra belangrijk voor de VS, stelt de USPB. Dat betreft onder andere Japan, China, Mexico, Zuid-Korea, Filippijnen, Maleisië, Thailand, Indonesië en Vietnam. De export naar deze markten groeide met 18 procent in volume. De export naar andere landen kromp met 7 procent.

De export naar de Filippijnen groeide het hardst met 76 procent. Volgens de USPB heeft de Amerikaanse fritesindustrie daar nu een marktaandeel van 79 procent. Ook in Japan is 79 procent van de diepgevroren aardappelproducten afkomstig uit de VS. In Maleisië is dat 59 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.