Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

'Uittocht Britse aardappeltelers dreigt'

Londen - De Engelse National Farmers Union waarschuwt voor een uittocht van aardappeltelers.

Door de slechte oogst en hogere kosten draaien veel telers dit seizoen met verlies, voor een groot aantal een reden om over te stappen op granen, aldus de NFU. De Britse aardappeloogst is dit seizoen uitgekomen op het laagste peil in 35 jaar. Daarnaast zijn de kosten, mede door de moeilijke oogstomstandigheden, zo’n 30 procent hoger uitgekomen. "Omdat 75 procent van alle aardappelen op een contract met een vaste prijs worden geteeld, komt de financiële schade meestal op de schouders van de teler terecht. Ik kan me geen seizoen zoals dit herinneren. Onze leden hebben buitengewoon hard gewerkt om te proberen aan de eisen van hun klanten te voldoen. Maar die buitengewone telers hebben grote financiële verliezen geleden waar ze geen enkele invloed op hadden", aldus voorzitter Tim Papworth van de sectie aardappelteelt binnen de bond.
Hij waarschuwt dat veel aardappelteler nu ernstig kijken naar granen. "Die brengen momenteel meer op, hebben een relatief eenvoudiger leveringsketen en zijn minder arbeidsintensief." Om dat te voorkomen, zullen de afgesproken prijzen in de contracten toch omhoog moeten, stelt Papworth.

Eén reactie

  • Tiny1946

    De kostprijs van aardappelen is hoog, de contract prijzen zijn gewoon belachlijk,
    wat er in England gebeurd is dat er op veel percelen aardappelen worden geteeld waar zeker geen aardappelen thuis horen.Maar in elk geval hier in Nederland waar elke aardappel plant tot zijn recht komt, is de cotract prijs de helft te laag, de aardappel contracten behoren 20 Euro te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.