Akkerbouw

Nieuws

USDA-rapport: lucht voor graanmarkt

Washington – Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft zoals verwacht in zijn laatste graanraming de productieverwachting voor mais en tarwe naar boven bijgesteld. De wereldwijde tarweoogst is met 3,7 miljoen ton positief bijgesteld tot 655,11 miljoen ton. De handel in Parijs liet het januaricontract in de uren na de bekendmaking 1,3 procent dalen tot 263 euro per ton.

USDA hield de raming voor de EU gelijk op 132 miljoen ton. De EU verwerkt echter volgens de raming 1,5 miljoen ton tarwe minder in veevoer. De export, in de praktijk vooral Franse tarwe, valt in de nieuwe raming wel 500.000 ton hoger uit. De voor Nederlandse concerns snel bereikbare EU-eindvoorraad komt daarmee 700.000 ton hoger uit. De totale eindvoorraad tarwe wereldwijd is in de raming verhoogd van 174 naar 177 miljoen ton, nog duidelijk minder dan de bijna 200 miljoen ton in de twee seizoenen ervoor.
De wereldwijde maisoogst zal volgens de nieuwe raming van USDA in het seizoen 2012/2013 neerkomen op 849 miljoen ton, tegenover een novemberraming van 840 miljoen ton. USDA schat nu echter het verbruik van mais in veevoer 7,2 miljoen ton hoger in op 515 miljoen ton. De extra productie vindt vooral plaats op verre markten waaronder China, dat in de raming 2,6 miljoen ton meer produceert. De EU zal volgens de raming 1,5 miljoen ton meer gebruiken dan eerder voorzien, hoewel nog wel minder dan in voorgaande jaren.
Tot verbazing van analisten is het verwachte exportvolume voor mais uit de VS gelijk gehouden en de exportverwachting voor andere landen met 900.000 ton verhoogd. De eindvoorraad is daarom uiteindelijk vrijwel gelijk gehouden op 117,6 miljoen ton, toch nog 10 miljoen ton minder dan in seizoen 2011/2012. De graanmarkt zal daarom beweeglijk blijven. De extra productie van mais vindt volgens USDA alweer goeddeels plaats in China, waar een plus van 8 miljoen ton wordt genoteerd.
De Canadese oogst groeit in de raming 1,5 miljoen ton. De oogsten in Rusland en Oekraïne zijn bij elkaar met 700.000 ton lager geraamd maar voor belangrijke blokken als de EU, de VS en Brazilië is de raming ongewijzigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.