Akkerbouw

Nieuws

Twee uit negen deelnemers halen 15 ton zetmeel per hectare

Veendam – Twee van de negen deelnemers aan het zetmeelproject 20-15-10 hebben dit jaar meer dan 15 ton zetmeel per hectare geproduceerd. Bij de overige deelnemers waren de opbrengsten wisselend, meldt zetmeelconcern Avebe.

“De soms tegenvallende opbrengst was onder meer te wijten aan een lager stengelaantal ten gevolge van een te grote pootafstand, onregelmatige verdeling van de planten en het voorkomen van fusarium en bacterieziek. Daarnaast speelde de aanwezigheid van vrijlevende aaltjes op twee percelen een rol”, aldus Avebe.

Door de regelmatige neerslag is geen vochttekort in de deelnemende percelen geconstateerd. De ziekten phytophthora en alternaria hebben geen rol van betekenis gespeeld. Verder lijkt op het gebied van rasspecifieke bemesting nog winst te boeken, stelt Avebe.

De resultaten van het eerste jaar van het project 20-15-10 zijn besproken met de deelnemers. Het project heeft als doel een opbrengstverhoging te realiseren in de teelt van zetmeelaardappelen. Het project wordt uitgevoerd door het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in samenwerking met Avebe. Het project richt zich op het halen van 15 ton zetmeel in 2020 met een maximum van 10 euro variabele teeltkosten per 100 kilo zetmeel. Het project wordt komend seizoen voortgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.