Akkerbouw

Nieuws 1778 x bekeken

Tereos doet er alles aan om bieten te oogsten

Calais – Het Franse suikerbedrijf Tereos zet alle mogelijke middelen in om de suikerbieten in de door wateroverlast getroffen regio Nord-Pas de Calais voor het eind van de campagne binnen te krijgen.

Bovendien heeft Tereos 'solidariteitsmaatregelen' genomen om te verzekeren dat de veehouders in de regio voldoende pulp geleverd kunnen krijgen.

Net als aardappelen, lijnzaad en mais ontkomen ook suikerbieten in Nord-Pas de Calais niet aan de moeilijke omstandigheden door de overvloedige regenval van de laatste tijd. In een 20 kilometer brede strook langs het kustgebied tussen Boulogne en de Belgische grens is in twee maanden tijd 600 millimeter regen gevallen, dat is even veel als normaal in een heel jaar. Vanuit dit gebied worden twee fabrieken van Tereos beleverd, die in Lillers en in Attin waar de campagne dan ook moeizaam en traag verloopt.

''We hebben daarom besloten aanvullende middelen in te zetten. Dat past perfect bij de waarden van onze coöperatieve onderneming'', aldus Gérard Clay, voorzitter van coöperatie SDHF. Tereos heeft uit andere delen van Frankrijk voor moeilijke omstandigheden geschikt oogstmaterieel gehaald. ''De agrarische ondernemingen in andere regio's hebben gunstig gereageerd op onze verzoeken'', tekent het suikerbedrijf daarbij aan. Tereos betaalt zelfs voor het transport van en naar het herkomstgebied van de machines. Voornaamste doel is nu om de 1.200 hectare bieten van 250 leden van Tereos voor het eind van de campagne begin januari binnen te krijgen, stelt Clay.

Of registreer je om te kunnen reageren.