Akkerbouw

Nieuws

Tarweprijs zakt onder 250 euro

Parijs – De tarweprijs zakte gisteren op de termijnmarkt in Parijs onder de 250 euro per ton. Op het dieptepunt zakte de prijs van het eerstaflopende termijncontract (januari) naar €245,75.

Later op de handelsdag steeg de prijs naar 249 euro.

Woensdag sloot de tarweprijs op €254,75. De tarweprijs zakt omdat Egypte 180.000 ton tarwe heeft gekocht in de VS, terwijl het land de laatste weken vooral tarwe kocht in Frankrijk.

Ook de maisprijs zakte in Parijs, evenals de prijzen voor tarwe, mais en sojabonen op de termijnmarkten in Chicago. De maisprijs staat onder druk doordat marktbureau Informa Economics verwacht dat het maisareaal in de VS volgend jaar groeit. Daarnaast annuleerde China opnieuw een order voor sojabonen uit de VS. De VS exporteert minder mais en sojabonen dan gedacht.

Analisten verbazen zich over de forse prijsdalingen. De wereld produceert dit seizoen niet genoeg tarwe en mais om aan de vraag te voldoen. Tekenend is dat in de laatste tarwetender van Egypte vrijwel alleen tarwe uit de VS en Frankrijk is aangeboden. Andere leveranciers hebben onvoldoende tarwe beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.