Akkerbouw

Nieuws 2659 x bekeken 3 reacties

Suikerprijzen naar laagste niveau sinds 2010

Londen - Suikerprijzen zijn op de termijnmarkt in Atlanta (ICE) gedaald tot het laagste niveau sinds augustus 2010. De oorzaak ligt in het Midden en Zuiden van Brazilië waar de oogst tot en met november op 32,9 miljoen ton uitkomt, aldus brancheorganisatie Unica, 6 procent meer dan vorig jaar. Op de Londense Liffe-beurs daalde het maartcontract naar 499 dollar per ton, waar dit jaar nog een top van 640 dollar is genoteerd.

De verwachting van een grote oogst in Brazilië drukt al maanden de suikerprijs. Optimisten voorzien dat de Braziliaanse overheid de prijzen van brandstof verhoogt waarmee de productie bio-ethanol zou toenemen. In Brazilië wordt suikerriet gebruikt voor de vervaardiging van bio-ethanol.

De ogen zijn toenemend gericht op andere belangrijke suikerproducenten in Azië: India en Thailand.
De Indiase oogst leek eerder kleiner uit te pakken vanwege relatief weinig Moessonregens bij de start van het seizoen, maar de schade lijkt mee te vallen. De oogst van Thailand laat zich moeilijk schatten. Nu, vroeg in het seizoen, loopt de productie volgens diverse analisten zo’n 8 procent achter bij vorig jaar.

Laatste reacties

  • agratax2

    Dalende suikerprijzen veroorzaakt door een (meer dan) goede mondiale opbrengst geeft duidelijk ruimte voor de Europese suikerboeren om uit te breiden zo Boerderij enkele dagen geleden suggereerde. Moet de prijs nog verder onderuit? Is meer voor minder positief voor de Europese boer zijn bankrekening?

  • Mels

    Nee das alleen goed voor de fabriek en handel die ongeacht de prijs hun marge wel blijven hanteren en de boer mag van het restant snoepen.......

  • hoekstra811

    niet meer bieten zaaien dan 106% van quotum en de rest graan of iets anders.word die grond tenminste niet naar de fillisteinen gereden

Of registreer je om te kunnen reageren.