Akkerbouw

Nieuws 1379 x bekeken

Suiker Unie: nog 4 procent van het bietenareaal rooien

Dinteloord - Suikerbietentelers moeten nog 4 procent van het bietenareaal rooien. Dat blijkt uit de inventarisatie van de Agrarische Dienst van Suiker Unie.

De oogst loopt daarmee achter op die van 2011, maar is net zo ver als in 2010. In het eveneens natte oogstjaar 1998 moest begin december nog 10 procent van de suikerbieten gerooid worden.

De meeste bieten staan nog in het westen en zuidwesten van het land. In West-Brabant moest aan het begin van de week nog 9 procent van de bieten gerooid worden, op de Zeeuwse eilanden nog 7 procent. In het Zuidoosten is de oogst het verst gevorderd, hier staat nog 2 procent van de bieten in de grond. Het tarrapercentage van de in de elfde week van de campagne aangevoerde bieten liep op naar 11,2 procent, het hoogst tot nu toe. Het campagnegemiddelde ligt tot nu toe op 10,1 procent. Het suikergehalte ligt met 17,4 procent op een iets hoger niveau dan het campagnegemiddelde van 17,2 procent suiker.

De vorstwaarschuwingsdienst van het IRS adviseert voor het grootste deel van het land om bietenhopen tegen vorst te beschermen.

Bedrijfsleider Bennie Seine en Jan Verstappen van landbouwbedrijf Akkerhoeve dekten hun vorige week gerooide bieten direct na de oogst af met vliesdoek en een laag stro aan de voet van de bult. De bieten zijn daarmee beschermd tot 4 graden vorst. Deze partij staat op de planning om op 30 december geladen te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.