Akkerbouw

Nieuws 801 x bekeken

Stratégie Grains verwacht grotere graanoogst EU

Parijs - Stratégie Grains verwacht voor het komende seizoen een fors grotere tarweoogst in de EU dan eerder.

De Parijse analisten gaan uit van een tarweoogst van 134,2 miljoen ton, 11 miljoen ton meer dan de vorige raming. De raming ligt bovendien ruim boven de 131,7 miljoen ton die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht. Stratégie Grains verwacht dat het graanareaal in de EU 4,8 procent stijgt tot een recordomvang van 23,9 miljoen hectare. Met name in Frankrijk wordt meer geteeld. Zonder specifieke prijzen te noemen verwacht men voor komend jaar, ondanks de grotere productie, stevige tarweprijzen. Dit jaar is het prijsverschil voor termijncontracten in Parijs tegenover Chicago opgelopen.
Stratégie Grains voorziet ook een grotere export van tarwe. De export vanuit de EU betreft voor het overgrote deel Franse tarwe. Stratégie Grains rekent op 18,8 miljoen ton in het seizoen 2012/2013. Dat is 1,1 miljoen ton meer dan in de vorige raming en 800.000 ton meer dan in de raming van de USDA deze week.
Stratégie Grains verklaart de hogere raming uit extra vraag die wordt verwacht uit Iran en een groeiend perspectief op een mislukte oogst in Argentinië. De graanbeurs in Buenos Aires heeft de oogstramingen al verlaagd vanwege extreme regenval.

Of registreer je om te kunnen reageren.