Akkerbouw

Nieuws 2010 x bekeken laatste update:12 dec 2012

Sojamarkt in de periode van januari-februari enorm krap

Ede - De sojamarkt zal in de periode januari-februari 2013 bijzonder krap zijn, met een voorraad die zo'n 18 miljoen ton lager ligt dan een seizoen eerder. Op basis van huidige USDA schattingen dat de Zuid-Amerikaanse oogst enorm zal toenemen groeit de voorraad vanaf maart 2013, met mogelijk prijsdruk tot gevolg. Dat zegt senior-marktanalist Harm de Wilde van grondstoffenleverancier Cefetra.

De Wilde deed de uitspraak tijdens een symposium over de internationale eiwitmarkt, georganiseerd door Schothorst Feed Research. De voorraad komt in januari-februari op een dieptepunt, omdat de VS al 80 procent van zijn exporteerbare surplus heeft verkocht en omdat de oogst pas in februari in Brazilië en in Maart in Argentinië begint.

De ogen van handelsbedrijven en inkopers zijn dan ook volledig gericht op de Zuid-Amerikaanse oogst. De USDA gaat vooralsnog uit van een Zuid-Amerikaanse productiestijging op jaarbasis van 32 miljoen ton in het seizoen 2013/2014, waar in 2012/2013 de productie nog daalde met 21 miljoen ton ten opzichte van het jaar ervoor. Daar komt bij dat China vooralsnog zich weinig laat zien op de markt.

USDA rekent daarom op slechts een bescheiden verbruikstoename van 3,2 miljoen ton in het aankomende seizoen. Maar De Wilde erkent dat de ramingen van de USDA speculatief zijn. "In Brazilië is volgens analistenbureau Celeres zo'n 85 procent gezaaid, tegenover 90 procent een jaar geleden, en een fractie lager dan het gemiddelde in de laatste vijf jaar. Brazilië ziet er oké uit. De invloed van indexfondsen is echter groot en steeds meer onvoorspelbaar en Argentinië is in meerdere opzichten problematisch."

Door enorme overstromingen is 55 procent pas gezaaid, schat de Argentijnse graanbeurs. "Argentinië is de grote onzekere factor. Dat geldt ook voor logistiek. In Brazilië is de logistiek niet erg goed maar in Argentinië ontstaat bijna traditioneel in maart onrust over de inflatie, die officieel 5 procent maar in werkelijkheid volgens een aantal economen wel 20 procent bedraagt. Havenarbeiders kunnen gaan staken precies als de wereld Argentinië nodig heeft."

Of registreer je om te kunnen reageren.