Akkerbouw

Nieuws 1109 x bekeken

Ringrotbesmetting definitief vastgesteld

Utrecht - Van een van ringrot verdachte partij pootgoed op Goeree-Overflakkee heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) definitief de besmetting vastgesteld. Het betreft een partij Melody pootgoed.

Het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld leverde Melody pootgoed aan twintig bedrijven verspreid over het hele land. Al deze bedrijven krijgen de status waarschijnlijk besmet opgelegd. Bij 16 van de bedrijven zijn monsters van de aardappelen genomen en bij drie daarvan is een ringrotverdenking vastgesteld. Bij de vier bedrijven waar geen aardappelmonsters meer genomen konden worden gelden hygiëne maatregelen en maatregelen voor het perceel waar de aardappelen stonden. Van een verdachte partij Agria consumptieaardappelen ook op Goeree-Overflakkee is nog geen definitieve besmetting vastgesteld. Voor zover de NVWA na kon gaan zijn er geen connecties tussen de bedrijven.

In Wales (G-Br.) zijn in een partij consumptieaardappelen van ringrot verdachte knollen aangetroffen. De partij was afkomstig uit Polen en is inmiddels verwerkt. De Food and Environment Research Agency (FERA) onderzoekt nog de route van de afvalstromen om te kijken of de bacterie zich via deze weg niet verspreidt.

Of registreer je om te kunnen reageren.