Akkerbouw

Nieuws 2838 x bekeken 7 reacties

Rabobank: suikerprijs gaat verder omlaag

New York – De suikerprijs gaat verder omlaag. Dat komt omdat de wereld dit seizoen opnieuw meer suiker produceert dan het verbruikt, schrijft Rabobank International in een rapport over de suikermarkt.

De Rabobank’s Food & Agribusiness Research and Advisory Group verwacht dat de wereld dit suikerseizoen 2012/2013 een overschot heeft van 6,6 miljoen ton ruwe suiker. Vorig seizoen lag de productie 8,9 miljoen ton boven het verbruik. De suikerproductie van Brazilië, de grootste producent in de wereld, valt uiteindelijk mee. Dat geldt ook voor Mexico. De suikerproductie in India, Thailand en Rusland vallen lager uit dan verwacht, maar de tegenvallers zijn kleiner dan de meevallers in Brazilië en Mexico. Daardoor stijgt de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik (stocks-to-use-ratio) naar het gemiddelde van de laatste tien jaar.

De Rabobank verwacht dat de suikerproductie in Brazilië verder stijgt. “De suikerproductie was twee jaar kleiner dan normaal omdat minder riet werd geproduceerd. In seizoen 2013/2014 is de rietproductie volledig hersteld. Er is veel nieuw riet geplant dat goed is aangeslagen. Brazilië verwerkt dit seizoen ruim 520 miljoen ton riet. Dat groeit volgend seizoen naar 540 miljoen tot 580 miljoen ton.”

De daling van de suikerprijs kan worden geremd door het Braziliaanse ethanolbeleid, schrijven de Rabo-analisten in het rapport. “Er is veel vraag naar Braziliaanse ethanol. Brazilië overweegt de benzineprijs te verhogen, waardoor ethanol ook duurder wordt. Dat maakt het aantrekkelijk suiker te gebruiken voor de ethanolproductie in plaats van het te exporteren.”

Het Britse suikerhandelshuis Czarnikow verwacht dit seizoen een overschot van 7,8 miljoen ton suiker. De productie stijgt harder dan het verbruik. Volgens Czarnikow produceert de wereld dit seizoen 16 procent meer suiker dan drie jaar geleden. De consumptie steeg in deze drie jaar met 3,6 procent.

Het Zwitserse marktbureau Kingsman gaat zelfs uit van een surplus van 9,2 miljoen ton. De International Sugar Organisation gaat uit van een overschot van 6,2 miljoen ton suiker.

Op de termijnmarkt in Londen sloot de suikerprijs van het eerst aflopende termijncontract vrijdag op $518,30. Dat is zo’n 90 dollar lager dan de suikernotering van vorig jaar december, een daling van 15 procent.

Laatste reacties

 • agratax2

  Geen prettig vooruitzicht voor de suikerbietentelers.

 • harrie weusthuis

  Ach laat de RABO zich bij het bankieren houden zijn ze al druk genoeg mee dat ze dat op orde hebben.Denken overal van te weten hoe het gaat, behalve bij zich zelf. Achteruit dus.

 • gertke

  Mijn mening is dat de winst van de rabobank flink gaat dalen!

 • denker123

  Ethanol zal niet populair worden in Brazilie als de mensen de benzine duurder moeten betalen om van het suikeroverschot rendabel ethanol te kunnen maken.Het is een druppel op een gloeiende plaat de biobrandstoffen.Als er grote hoeveelheden ethanol en biodiesel op de markt kwamen dan zou de benzine,diesel en olieprijs moeten dalen.Er worden immers al grote hoeveelheden suiker,mais en tarwe omgezet in biobrandstoffen.De grote stijging van het maisverbruik in de wereld gaat bijna volledig naar ethanolproduktie.Melkveehouders kijk maar uit een grote uitbreiding van de melkplas zal ook niet geplaatst kunnen worden.

 • Noordam2

  raboanalisten, de waarde ervan staat gelijk aan zo'n mevrouw die in een glazen bol zit te koekeloeren oftewel profeten die brood eten
  het enige wat ze bereiken met deze uitspraken die ze te pas en te onpas doen is onrust stoken, verder is het van geen enkele waarde

 • marc47

  Het populisme bij de rabo is onmeetbaar. Dat kunnen wij ook. Waarom staat het kaskrediet bij de rabo 6.45% en in België waar zij o zo actief zijn 2.68% ?? Laat daar die analisten maar eens op los !!

 • Bacon

  Dat is het idee van Rabobank maar ik dacht dat ze de laatste tijd zelf ook niet al te best hebben geboerd.Mischien hadden ze bij hun leest moeten blijven ipv te pas en te onpas dit soort onrust te stoken.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.