Akkerbouw

Nieuws

Prijzen graan en soja onder druk in kerstweek

Chicago/Parijs – De graan- en sojaprijzen daalden vorige week op de termijnmarkten in Chicago en Parijs.

Alleen mais werd iets duurder (+0,6 procent) in Parijs. De tarwenotering daalde van vrijdag 21 december naar vrijdag 28 december met 1,3 procent. Ook in Chicago daalden de prijzen. Tarwe werd 1,7 procent goedkoper, mais 1,1 procent en sojabonen 0,5 procent.

Er is vorige week weinig gehandeld op de termijnmarkten, wat gebruikelijk is aan het eind van het jaar. Ook viel In Chicago Eerste Kerstdag weg als handelsdag, in Parijs gold dat voor beide kerstdagen.

De termijnmarkt in Chicago is in de ban van de strijd tussen democraten en republikeinen over de fiscal cliff. Als beide partijen geen akkoord worden per 1 januari automatisch bezuinigingen en belastingverhogingen van kracht. De Democraten willen niet dat er fors wordt gesneden in de sociale voorzieningen. De Republikeinen zijn tegen belastingverhoging voor de rijken.

Op 24 juli bereikten de prijzen voor mais en soja nog een record in Chicago van respectievelijk $8,245 en $17,57 per bushel. De prijs van het eerstaflopende termijncontract bij mais is sindsdien met 15,7 procent gezakt. De prijs van sojabonen daalde zelfs 19 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.