Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Overname Viterra door Glencore definitief

Baar – Het Chinese ministerie van economische zaken geeft Glencore toestemming Viterra over te nemen. Het betrof voor Glencore, het grootste grondstoffenhandelshuis ter wereld.

De overname van het Canadese agrarische handelsconcern kan daarmee voor 17 december worden afgerond, aldus de bedrijven. Glencore betaalt 6,1 miljard Canadese dollar (4,7 miljard euro) voor Viterra, ooit opgericht als boerencoöperatie. Viterra boekt bijna 70 procent van de omzet met graan. De bedrijven kwamen al in maart tot overeenstemming maar hadden toestemming nodig van mededingingsautoriteiten in diverse landen.
Canada schafte eerder het graanmonopolie af en met Viterra krijgt het Zwitserse Glencore een sterke positie in Canada en Australië. Glencore kiest ervoor enkele delen van Viterra door te verkopen aan twee Canadese bedrijven, Agrium en Richardson mogelijk om angst voor grote invloed van buitenlandse partijen op de Canadese landbouw weg te nemen.

Eén reactie

  • Dutchdeutz

    Iemand moet me eens even uitleggen, wat denken de Chinezen, over een Zwitserse onderneming die een overname in Canada, van doen te hebben.
    Hebben de Chinezen nu al wereld macht??? Die Communisten kunnen en mogen niet het laatste woord hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.