Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:14 dec 2012

Franse vlastelers hebben slecht jaar

Parijs - Ook voor Franse vlastelers gaat 2012 de annalen in als een buitengewoon slecht jaar. "We moeten ons echter niet laten ontmoedigen en volgend jaar toch gewoon weer vlas gaan verbouwen", denkt voorzitter Xavier Talpe van de bond van vlasproducenten.

Net als zijn collega's in de suikerbieten en aardappelen spreekt ook Talpe van een catastrofaal verlopen jaar waarin alles wat fout kon gaan ook fout is gegaan. "De zware regens in het voorjaar hebben het zaaien vertraagd, de nieuwe regen in de zomer heeft de ontwikkeling van het gewas tegen gehouden terwijl het in september opnieuw regende zodat we op veel plaatsen niet konden oogsten." Dat heeft er toe geleid dat bijvoorbeeld in het departement Eupe 5.000 van de in totaal 15.000 hectare aan vlas als verloren beschouwd moet worden. Talpe denkt echter dat de afnemers van vlas niet hoeven te wanhopen omdat er voldoende in voorraad is om aan de vraag te voldoen.

Eén reactie

  • JanB

    En dat net nu de composietwereld steeds meer oog krijgt voor vlas vezels ter vervanging van glasvezels en aramidevezels (of zeg maar Kevlar).
    Wat een tegenvaller. Het zou wel eens een geweldig jaar kunnen worden voor de opmars van vlas in composieten. Na lang aanmodderen zijn nu ook verschillende grote bedrijven extra geïnteresseerd en vollop bezig met testen: Boeing, PSA(Citroën Peugeot) Toyota, BMW, Mercedes, ...

    Vooral de trillingsdempende eigenschappen zijn gewild...
    Hopelijk is de voorraad inderdaad voldoende groot!

Of registreer je om te kunnen reageren.