Akkerbouw

Nieuws 3017 x bekeken 11 reacties

Oerlemans: groente-areaal 2013 komt vol

Venlo – Groenteverwerker Oerlemans Foods vertrouwt erop dat het benodigde areaal voor 2013 vol komt.

Dat zegt inkoopdirecteur Lou Heijnen. "Het gaat niet vanzelf, we moeten er moeite voor doen", voegt hij toe. "Maar dat is ook goed, zo wordt je scherp gehouden." Om de aanvoer zeker te stellen, heeft Oerlemans - evenals concurrent Ardo - de prijzen opgeschroefd. Voor erwten wordt 25 procent meer betaald en voor andere producten minstens 10 procent. Dat laatste is afhankelijk van de oogstperiode. “De prijsaanpassingen maken het voor telers interessant om conserven te blijven telen”, zegt Heijnen.

Eerder gaf Jan Roefs, voorzitter van de LTO-vakgroep vollegrondsgroenten, al aan dat prijsstijgingen nodig zijn om te kunnen opboksen tegen de graanteelt. “De inspanningen en risico’s van de industriegroenteteelt moeten worden betaald.”

Laatste reacties

 • Noordam2

  behalve geld is ook de arrogantie van de industriegroente sector een probleem
  hadden we vroeger een goede band met HAK werd dat éénzijdig afgekapt door HAK, zij konden zich ook zonder relaties wel redden. Later boden we aan om een aanzienlijk areaal groente te telen voor een bedrijf op basis van een relatie
  ook dat werd van tafel geveegd. wij telen NIET meer voor zo'n bedrijf en zijn een andere weg ingeslagen

 • wg

  laat ze stikken met hun handel de dag komt dat ze weer aanbellen en hun voeten vegen

 • marc47

  ons hebben ze 10 jaar gekort en meer tarra gegeven, wij zijn door de jaren 25% kwijtgeraakt. Nu moeten ze niet komen met 15-25% en doen of ze alles geven. Eerst die 25% terug, dan 15% kosten verhoging door de jaren heen ... Als het geen 40% wordt zal het korrelmais zijn

 • hoekstra811

  zaai toch gewoon graan,beter voor de grond ook en voor volgteelt...

 • John*

  gewoon de balans verschuiven, 20% minder teelt naar conserven en daar graan zaaien. kan je van beide profiteren, graan is hoog. conserven gaan omhoog.

 • powertomaaien

  Wij telen voor Laarakker en Taco via Greenacker.
  In de nieuwe contracten voor 2012 een prijsverhoging van 15%.

 • schoenmakers1

  laat me raden, de loonwerktarieven, voor de groente die je verplicht bent er bij te nemen gaan ook weer omhoog, is altijd als de groente duurder worden, maar als deze dalen gaan die tarieven nooit omlaag en ze zijn al veel te hoog, voor de helft zou iedere loonwerker in zijn handen knijpen om zo heel het jaar zijn machines te kunnen gebruiken, je wordt door de groentefabrieken gewoon voor de gek gehouden

 • Fendtfan

  Jullie hebben allemaal gelijk met je reactie. laat powertomaaien maar lekker tekenen voor zijn 15% verhoging. Laten we hopen dat hij 1 van de weinigen zal zijn , dan leren ze er bij de conservenindustrie nog wat van

 • breukers1

  Als ik alle reactie's lees lijkt het er haast op dat de boeren de laatste jaren verpicht zijn geweest te telen waar ze het conractueel niet mee eens waren/zijn.Volgens mij is ieder steeds vrij geweest in zijn keuzes m.b.t. bouwplan-invulling.

 • Mels

  Ja dat lijkt mij ook. Je moet niks maar je mag. Of je moet er helemaal op ingesteld zijn met eigen mechanisatie maar dat lijkt me sterk in de groente sector.

 • Mels

  Ja dat lijkt mij ook. Je moet niks maar je mag. Of je moet er helemaal op ingesteld zijn met eigen mechanisatie maar dat lijkt me sterk in de groente sector.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.