Akkerbouw

Nieuws

NEPG: iets meer aardappelen dan gedacht

Noordhoek – De aardappeloogst in de EU-5 staat er iets beter voor dan drie weken geleden. De NEPG (North-Western European Potato Growers) heeft de schatting bijgesteld van 17 naar 16,5 procent minder aardappelen dan vorig jaar.

Door de natte omstandigheden is nog steeds een deel van de aardappelen niet gerooid. “Dat is bijzonder laat”, stelt de NEPG. “Midden december is iets minder dan 5 procent niet geoogst in Groot-Brittannië. Ook in België en Frankrijk zit nog 1 tot 3 procent in de grond.”

De aardappelopbrengsten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië (EU-5) komen met 22,365 miljoen ton consumptieaardappelen 10 procent onder het vijfjarig gemiddelde uit. België produceert ruim een kwart minder en is daarmee procentueel gezien de grootste daler, op de voet gevolgd door Engeland met 23,7 procent minder productie.

De opbrengst per hectare is met 43,4 ton fors lager dan de afgelopen vijf jaren. Van de vijf EU-landen kent Nederland met 48 ton de hoogste opbrengst. Vooral Engeland haalt het gemiddeld naar beneden met een opbrengst van 38,1 ton.

Ook het areaal is flink lager dan in de voorgaande jaren. In de NEPG-landen is 515.489 hectare aardappelen geteeld. Vooral in Duitsland is het oppervlak gekrompen (8,9 procent minder). Nederland teelt dit jaar 7,6 procent minder aardappelen.

De NEPG gaat ervan uit dat de overgebleven aardappelen alsnog worden gerooid. “Het belang voor de akkerbouwers is groot.” Wat niet wordt geoogst, kan immers niet voor de huidige hoge prijzen worden verkocht. In september lag de prognose nog 14,5 procent lager. De vooruitzichten worden er gedurende het oogstseizoen niet beter op, ondanks de correctie die nu wordt gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.