Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Macquarie verwacht prijsdalingen graan

Sydney – De termijncontracten voor de graanoogst volgend jaar noteren op te termijnmarkt Chicago veel te hoog.

Dat schrijft de Australische bank Macquarie volgens de analistensite Agrimoney. In het geval van tarwe is een prijsdaling met meer dan 30 procent mogelijk terwijl de maisprijs kan dalen tot het laagste niveau in drie jaar tijd. De in grondstoffen gespecialiseerde bank is positief of  'bullish' over de prijzen voor graan en oliezaden in de komende 3 tot 6 maanden. De oorzaak ligt in de slechte oogsten in onder meer de VS en Australië die leidt tot de kleinste eindvoorraad sinds het seizoen 2007/2008, toen recordprijzen en voedselrellen het nieuws lang domineerden.
Voor de periode daarna verwacht Macquarie een toevloed van graan, al wijst ze tegelijkertijd op de lange periode die nog moet worden overbrugd. De bestuivingsperiode in het voorjaar wordt volgens Macquarie bepalend. In 2012 maakten droogte en hitte dat prijzen scherp stegen. Als in 2013 de periode goed verloopt, zijn de beren niet meer van de weg te krijgen, en dalen de prijzen voor termijncontracten.
Daarbij rekent Macquarie op een tarweprijs van 6 dollar per bushel (170,50 euro per ton) in het laatste kwartaal van 2013. Dat is fors minder dan de 8,86 dollar per bushel (252 euro per ton) die nu in Chicago wordt betaald voor het decembercontract. De prijs van het termijncontract mais bedraagt volgens Macquarie in de periode van oktober tot en met december 2013 4,50 dollar per bushel (137 euro per ton), het laagste spotprijsniveau sinds september 2010.
Macquarie is optimistisch over de maisoogst in de VS in 2013/2014 terwijl Oekraïne een recordoogst van 25 tot 30 miljoen ton kan bereiken. In Brazilië neemt het graanareaal toe tot een record van 8,6 miljoen hectare.

Eén reactie

  • marc47

    Een kleine droogte, een weekje regen, en heel de lobby valt anders uit!

Of registreer je om te kunnen reageren.