Akkerbouw

Nieuws 2082 x bekeken

‘Koprot in uien niet door uienzaad'

Broek op Langedijk - Koprot in uien komt niet door het uienzaad. Dat zegt Jaap Jonker van uienzaadbedrijf De Groot en Slot.

“Het vermoeden bestond onder telers dat koprot, dat nu overal in lichte mate in het land opduikt, uit het zaad komt”, legt Jonker uit. “Dat kan niet, omdat de Nederlandse zaadbedrijven zaad behandelen met een fungicide. Het uitgangsmateriaal is dus schoon.”

Koprot, veroorzaakt door de schimmel Botrytis, verspreidt zich door de lucht. “Het valt op dat koprot de kop op steekt na een financieel slecht jaar”, zegt Jonker. “In het voorgaande jaar zijn uien niet gerooid, de schuur weer uitgereden of bij een vergister terecht gekomen. Dat zijn potentiële haarden voor de koprotschimmel.”

Of registreer je om te kunnen reageren.