Akkerbouw

Nieuws 392 x bekeken

IRS introduceert nieuwe applicatie cysteaaltjes

Bergen op Zoom - Bieteninstituut IRS heeft een vernieuwde applicatie ontwikkeld; wittebietencysteaaltjes-management. Deze applicatie geeft suikerbietentelers inzicht in welke maatregelen helpen tegen bietencysteaaltjes en welke niet.

De module berekent aan de hand van gegevens die de teler invoert het effect van maatregelen zoals rassenkeuze, vruchtwisseling, groenbemesters en grondontsmetting op het verloop van de besmetting met het witte bietencysteaaltje op een perceel. Nieuw is dat de applicatie drie scenario’s naast elkaar kan doorrekenen en daarbij de financiële opbrengst van een bietenteelt weergeeft. De applicatie kan tot veertien jaar vooruit rekenen. Voor de korte termijn kan de teler hiermee bepalen welk ras voor komend seizoen in zijn situatie het hoogste rendement levert.

IRS-onderzoeker Elma Raaijmakers waarschuwt ervoor dat bemonstering op aaltjes belangrijk blijft. De applicatie is gebaseerd op gemiddelden. Het verloop van een besmetting kan afwijken als gevolg van bijvoorbeeld onkruidbesmetting of weersomstandigheden. De applicatie is te vinden op de website van IRS.

Of registreer je om te kunnen reageren.