Akkerbouw

Nieuws 1194 x bekeken

Hobaho: bloembollenhandel verloopt grillig

Lisse – De handel in bloembollen verloopt grillig. Dat meldt Henk Hoogervorst, algemeen directeur van Hobaho.

De markt is voor voorjaarsbloeiende gewassen zoals tulpen, hyacinten en narcissen stabieler dan voor zomerbloeiende gewassen; bijvoorbeeld lelies, gladiolen en dahlia’s. "Voor wat betreft de zomerbloeiende gewassen zien we de handel in lelies alle kanten opschieten. De behoefte aan doorstroming in de verwerking bij de kwekers veroorzaakt soms een te grote druk op de verkoopbehoefte, waardoor producten voor te lage prijzen worden verkocht. Als er meer rust is, blijken een flink aantal soorten toch nog wel een prijsje op te kunnen brengen."

De verschillen in prijs voor dezelfde variëteit staat af en toe in geen enkele verhouding tot elkaar, merkt Hoogervorst op. “De markt voor gladiolen heeft duidelijk last van de slechte bloemenprijzen van afgelopen zomer. Door het warme weer kwam toen zo’n beetje alles tegelijk in bloei en bracht het bijna niets op.” De kwekersrechtelijk beschermde soorten zijn prijsvast, maar er is nog voldoende voorraad.

Hoogervorst vertelt dat de handel in voorjaarsbloeiende gewassen op gang is gekomen op de termijnmarkt. “Het lijkt erop dat de beste partijen worden vastgelegd voor de export. Kennelijk zijn exporteurs niet gerust op een overvloedige oogst. Er wordt rekening gehouden met een oplopende prijs bij een goed verlopend broeiseizoen.”

Ook de handel in hyacinten loopt voor op vorig jaar. De markt voor narcissen bestaat uit Tête à Tête, waar inmiddels bijna 700 hectare van wordt geteeld, en de overige grootbloemige soorten. “De handel in het grote assortiment is goed. De afzet van Tête à Tête komt pas weer een beetje op gang als de broeierij wat begint te verdienen, want dat was vorig jaar niet het geval.”

Of registreer je om te kunnen reageren.