Akkerbouw

Nieuws 758 x bekeken 1 reactie

Graincorp wijst overnamebod ADM af

Decatur – Graincorp heeft het verbeterde overnamebod van Archer Daniels Midland (ADM) afgeslagen. Volgens het graanhandelshuis uit Australië ligt het bod nog altijd duidelijk lager dan de echte waarde van de onderneming. Het management verklaart wel voor het eerst open te staan voor een deal bij een verbeterd bod.

ADM bood in eerste instantie 11,75 Australische dollar per aandeel, maar verhoogde het bod recent tot 12,20 Australische dollar. Daarmee komt het bod neer op 2,8 miljard Australische dollar (2,3 miljard euro). Het bedrijf uit Illinois vergrootte het aandeel in Graincorp vorige week van 14,9 tot 19,9 procent om druk te zetten.
Graincorp wacht volgens analisten op een bod dat tenminste 10 procent hoger ligt. Het management stelt dat ADM de waarde van bijvoorbeeld de 7 havenfaciliteiten en opslagen onderwaardeert. Graincorp heeft ook mouterijen in Europa. Graincorp verhandelt 90 procent van het graan in het oosten van Australië.
Graincorp is de laatste middelgrote internationale graanhandelaar die nog niet is opgeslokt door de zogeheten ABCD-as: ADM, Bunge, Cargill of Dreyfus. Er worden andere overnamekandidaten genoemd waaronder de Russische investeerders van Summa en de Japanse handelsmaatschappijen Marubeni en Sumitomo. Marubeni tastte eerder diep in de buidel voor het Amerikaanse handelsbedrijf Gavilon.
Voor ADM zou de overname de grootste ooit zijn.In 1996 betaalde de onderneming, in Nederland vanuit Amsterdam actief, een half miljard dollar voor cacaoconcern W.R. Grace. Kredietbeoordelaar Moody’s zette ADM vorige week op een lijst met bedrijven waarvan de kredietwaardigheid mogelijk daalt.

Eén reactie

  • ed12345

    Gelukkig die groten hebben zo onderhand alles in handen Bij die hele groten ben als boer gewoon een vlieg op een mesthoop

Of registreer je om te kunnen reageren.