Akkerbouw

Nieuws 4785 x bekeken 4 reacties

Graantelers verkopen nieuwe oogst nog niet

Wemeldinge - Graantelers zijn terughoudend in het verkopen van hun oogst voor 2013. Momenteel kunnen zij, volgens de beurs in Middenmeer, verhandelen voor 210 euro per ton. "Dat is een mooie basis om zaken voor te doen, maar ze hopen op meer", zegt Rien Fieman van coöperatie CZAV.

Terugkijkende op de afgelopen jaren is 210 euro een heel mooie prijs voor tarwe. Toch wordt er nu geen handel gedaan. "Telers moeten iets verkopen wat nog moet worden geteeld", legt Fieman uit. "Nog niet alles is gezaaid. Daarnaast ligt de dagprijs een stuk hoger dan de markt voor volgend jaar. Dat speelt ook mee."

Dat ervaart ook Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet van Agrifirm Plant. "Wij bieden nu 222 euro, maar telers zijn terughoudend. Ik verwacht dat ze dat ook wel blijven tot het voorjaar, tot er een gewas op het land staat. Maar dan kan het prijsniveau heel anders zijn."

Fieman en Den Bakker geven aan dat het verstandig is om nu alvast van de aangeboden prijs gebruik te maken. "Waarom zou je nu niet een kwart van je oogst verkopen", vraag Fieman zich af. "Dan doe je het nooit verkeerd. Niemand garandeert dat er nog zo'n jaar komt als 2012. De wereldwijde arealen zijn wat groter dan afgelopen jaar, maar de stand is ook overal niet ideaal. Het is gewoon onzeker."

Den Bakker:"Deze prijs is boven kostprijsniveau, dit is zekerheid. Het is luxe als je dat voor de oogst kunt vastleggen. Daar moet je in de granen niet mee spotten. Het is een prijs om over na te denken."

Zijn vooruitzichten zijn goed voor volgend jaar. "Ik denk dat we dit seizoen met een schone markt eindigen. Het kan zijn dat de volgende oogst krap wordt en dat tekorten opnieuw niet worden aangevuld. Dat zien we terug in de prijs. Maar zover is het nog niet."

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  bangmakerij, het begint erop te lijken!

 • Entagro

  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de 'cooperatieve' inkopers zo goedkoop mogelijk in willen kopen bij/van de akkerbouwer.
  Zodat ze hun grootste afnemers (lees de kopers van krachtvoer) in elk geval binnenboord en tevreden kunnen houden, met een acceptabele prijs.
  Of de akkerbouwer uberhaubt wat mag verdienen, of maar marginaal tegen kostprijs hun graan mogen leveren, deert ze kennelijk helemaal niet!

 • agratax2

  Is dit de moderne coöperatieve werkwijze? Kopen bij de leden? Ik dacht dat coöperatief betekent 'Samen werken om tot een optimale opbrengst te komen'. Het begint er op te lijken dat de coöperatie zich als een ordinair handelshuis gaat gedragen of hebben de afnemende veehouders 'voorrang' bij de implementatie van de 'coöperatieve gedachte' ten koste van de akkerbouwers.

 • Mans

  goud kan je ook te duur kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.