Akkerbouw

Nieuws 2488 x bekeken 4 reacties

Graanproductie kan vraag net bijbenen

Londen - De graanproductie stijgt de komende vijf jaar met 260 miljoen ton. Echter, de vraag naar graan zal de komende jaren zo snel stijgen, dat de productiegroei de vraag maar net kan bijbenen. Dat voorspelt het International Grain Council (IGC), een toonaangevende wereldwijde organisatie op het gebied van handel in granen, rijst en oliezaden.

Alles wijst er dus op dat de graanprijzen de komende jaren structureel hoog blijven. Graan en landbouw blijven dus voor investeerders interessant. In zijn eerste oogstvoorspelling voor 2013 voorspelt het IGC geen groei, maar een teruggang van 5,4 procent, later gevolgd door verdere groei. De teruggang kan meevallen, vanwege het grotere ingezaaide areaal en herstel van de door slecht weer geteisterde percelen in Europa en de voormalige Sovjet Unie-landen.
De productie van mais komt in seizoen 2012-2014 uit op een mondiale recordoogst van 916 miljoen ton. Dat is 10,4 procent meer dan dit jaar, een forse groei, al moet gezegd worden dat dit jaar de oogst erg tegenviel door droogte in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Het IGC voorziet ook voor mais een structurele groei van 1,7 procent per jaar. De productie zal daarmee sneller groeien dan wintertarwe en gerst.
De graanconsumptie zwakt volgens het IGC wat af in 2013-14, maar zal daarna sterk toenemen. Niet zozeer voor humane consumptie, maar vooral voor veevoer. De vraag naar graan voor veevoer zal jaarlijks met 2,5 procent toenemen. Door de enorme groei zal de graanvoorgebruikratio afnemen van 18 procent in 2013- 14 naar 16 procent in 2017-18. Voor tarwe expliciet zakt de ratio van 25 naar 23 procent en voor mais van 15 naar 8 procent.
De graanvoorgebruikratio is een maat voor de graanvoorraad en de competitie tussen kopers om die voorraad in handen te krijgen. Hoe lager de ratio, hoe meer spanning tussen vraag en aanbod. De lagere ratio leidt dus nog meer prijsschommelingen, voorspelt het IGC.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als boer hoop je op blijvend hoge prijzen, om de stijgende productie prijzen het hoofd te bieden. Ik vrees echter dat de overheden onder druk van de bevolking (hun stemvee) zal ingrijpen om de voedselprijzen in de hand te houden. Doen ze dit niet, dan zullen er veel landen zijn die een zeer onrustige tijd te gemoed gaan en mogen hopen dat er geen (voedsel) rellen of erger uitbreken.

 • John*

  als de staat met prijsbelemmeringen komt gewoon de helft platwalsen.. wel de dalen pakken maar niet de pieken betalen.. is gewoon diefstsal. laat de grondstofprijzen maar op een hoog niveau. met de grondstofprijzen is het echt niet grappig om bv. de dierlijke productie uit te breiden.

 • ed12345

  agratax ik ben het helemaal met je eens we hoeven maar in de geschiedenis te kijken om te weten wat de toekomst ons brengt En niet te vergeten dat hoge prijzen brengen lage prijzen Bij hoge prijzen zet iedereen een tandje bij voor een maximale opbrengst en er wordt land ingezaait dat bij lage prijzen onrendabel zou zijn Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat er wereld wijd steeds meer mensen geld hebben om voedsel te kopen

 • palmkes55

  Indien men de bemestingsnormen opnieuw wijzigt zullen de graan- en andere voedselopbrengsten weer stijgen, tenminste als er gestimuleerd wordt om stalmest extra te gebruiken. Het is nl klinklare onzin om stalmest te verbieden. Daarvan verarmt de bodem en uiteindelijk ook de boer. Het geweer dient dringend van schouder veranderd. Er moeten toch ergens, zelfs op ministeries, bekwame mensen ziten en niet alleen milieufundamentalisten!

Of registreer je om te kunnen reageren.