Akkerbouw

Nieuws

Graanexporten zetten voorraad EU onder druk

Brussel – De aanhoudend omvangrijke export van tarwe vanuit de EU zetten druk op de voorraad. Hoewel de Europese tarweoogst dit seizoen 5,9 miljoen ton lager ligt dan vorig seizoen is de export van nu bijna 8 miljoen ton ruim 1,3 miljoen ton hoger.

Als de uitvoer hetzelfde tempo houdt, zal de eindvoorraad tarwe in de EU historisch laag zijn. In de afgelopen week werd voor 745.000 ton tarwe en tarwebloem exportcertificaten verstrekt, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Het betreft het grootste wekelijkse exportvolume in meer dan twee jaar. Omdat in het huidige seizoen ook 750.000 ton minder tarwe is ingevoerd, zal de voorraad een dieptepunt bereiken, meldt een graananalist van het Productschap Akkerbouw.
Reden voor grote zorg is dit wellicht niet omdat de EU financieel zeker de kracht heeft veel te importeren, zoals dit routine is voor landen als Japan, Zuid-Korea en Taiwan. De EU heeft in elk geval geen instrumenten zoals staatsgraanvoorraden meer om prijsschommelingen of prijsstijgingen te beteugelen.
De exportvolumes duwen in combinatie met druk op de euro tegenover de dollar prijzen voor termijncontracten op. In Parijs wordt op de Matif-beurs vrijdag voor het januari-contract maaltarwe bijna 269 euro per ton betaald. Donderdag werd afgesloten op een koers van €267,70. Op de termijnmarkt in Chicago blijft de koers vrij stabiel; de Amerikaanse exportdata vielen relatief matig uit ten opzichte van de verwachtingen.
De markt wacht gespannen af wat in Zuid-Amerika gebeurt. In Argentinië heeft de overheid toestemming gegeven voor de uitvoer van 6 miljoen ton tarwe van de oogst 2012/2013, al heerst scepsis dat de regering van de populistische president Cristina Fernández de Kirchner ook echt de bulkschepen laat vertrekken. Argentinië geldt normaliter als de vijfde grootste exporteur van tarwe wereldwijd.
Buurland Brazilië meldt dat de tarweproductie door ernstige regenval tijdens de oogstperiode in het zuiden van het land dit seizoen beperkt blijft tot 4,46 miljoen ton. Vorig jaar oogstte Brazilië, toch meer een grote soja-exporteur, nog 5,7 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.