Akkerbouw

Nieuws 631 x bekeken

Franse aardappeloogst bijna 15 procent lager

Parijs – De Franse aardappeloogst is uitgekomen op 4.690.000 ton vergeleken bij 5.481.000 ton vorig seizoen, een daling met 14,4 procent.

Dat komt vrijwel volledig door de daling van de gemiddelde opbrengst per hectare. Dat melden de aardappelorganisaties CNIPT en UNPT. Hun schatting ligt wel iets hoger dan die van een maand geleden toen nog een terugloop van ruim 18 procent werd voorzien. De opbrengst per hectare lag gemiddeld op 41,4 ton, het laatste peil sinds 2001.

De terugloop is het sterkst in het grote aardappelgebied Nord-Pas de Calais langs de Belgische grens waar de gemiddelde opbrengst een kwart lager lag dan vorig seizoen. Dat komt mede doordat een deel van de aardappelvelden in dit gebied vlak voor het rooien overstroomd raakten en niet meer begaanbaar waren. Nord-Pas de Calais blijft met 1.655.000 ton echter wel het belangrijkste aardappelgebied van het land maar wordt nu op korte afstand gevolgd door het aangrenzende Picardie met 1.165.000 ton. De organisaties in de aardappelsector tekenen wel aan dat de cijfers nog bijgesteld kunnen worden omdat tussen de 60.000 en 100.000 ton begin december nog niet geoogst was.

Of registreer je om te kunnen reageren.