Akkerbouw

Nieuws 863 x bekeken 1 reactie

EU-staten voor importtarief bio-ethanol VS

Brussel – De Europese Unie wil een antidumpingheffing van 9,6 procent voor bio-ethanol uit de Verenigde Staten. Daartoe heeft het adviescomité van de Europese Commissie besloten.

Het besluit wordt gewaardeerd door ePure, de Europese organisatie voor ethanolproducenten. In november 2011 diende ePure nog een klacht bij de commissie in over oneerlijke concurrentie.

De Europese ethanolindustrie heeft sinds 2011 last van een sterke prijsdaling voor bio-ethanol. De prijsdaling is deels gevolg van een toestroom van bio-ethanol uit de VS. Volgens critici worden producenten van bio-ethanol in de VS veel meer gesteund dan producenten van biobrandstoffen in de EU.
Amerikaanse leveranciers zouden onder de prijs in de VS hun producten aanbieden in de EU om van voorraden af te komen, dan wel op basis van gewone marktomstandigheden in onverklaarbare hoeveelheden verkopen. Dit proces wordt 'dumping' genoemd en is volgens handelsregels van de wereldhandelsorganisatie WTO verboden.
Secretaris-generaal van ePure Rob Vierhout: “Deze positieve uitkomst is niet alleen een legitieme compensatie voor de geleden pijn, maar schept ook een goed precedent voor eventuele uitdagingen die de industrie in de toekomst tegen kan komen.” De Amerikaanse Renewable Fuels Association zegt in een verklaring te hopen dat de Europese Commissie 'op basis van de feiten' toch geen heffing instelt.

Eén reactie

  • denker123

    Schandalig dat ethanol uit de V.S.in Europa gedumpt moet worden.Dit overschot kan in de V.S. gemakkelijk verplicht bijgemengd worden,het is een doodlopende weg ethanol uit mais .De Amerikaanse ethanolsector probeert met allerlei leugens de sector nog overeind te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.