Akkerbouw

Nieuws

Cosun verwacht opnieuw hoge bietenprijs

Breda – Cosun verwacht over de oogst van 2012 opnieuw een goede bietenprijs te betalen. De bietentelerscoöperatie baseert de verwachting op de resultaten van de eerste negen maanden van dit jaar. Bijna alle dochterbedrijven van Cosun draaien beter dan verwacht en de meeste halen betere resultaten dan vorig jaar.

Over de oogst van 2011 betaalde Cosun een bietenprijs van € 55,69 per ton. Dat leidde tot een gemiddelde opbrengst van 4.038 euro per hectare. Dat is de hoogste financiële opbrengst per hectare ooit. De prijs gold voor quotumbieten bij een gemiddelde winbaarheid en suikergehalte.

Cosun verwacht dat Suiker Unie over 2012 een beter resultaat haalt dan vorig jaar, meldt de coöperatie in Cosun-Magazine. “Dat komt door de gestegen prijzen voor quotumsuiker en er zit extra omzet en marge in surplussuiker. De bietencampagne verloopt met lage kosten. En melasse en bietenpulp brengen een goede prijs op.”

Aardappelverwerker Aviko haalde in de eerste negen maanden ruim betere resultaten dan vorig jaar. De omzet is gegroeid en de marges zijn hoger, meldt Cosun. “De export naar Zuid-Amerika is hierbij belangrijk. Alle Europese aardappelverwerkers draaien daardoor op volle toeren.”

Dochterbedrijf SVZ, producent van fruit- en groente-ingrediënten, boekte in 2008, 2009 en 2010 verlies. In 2011 werd winst gemaakt. Volgens Cosun stijgt de winst verder dit jaar.

Dochterbedrijf Duynie, dat veevoer en zetmeel vermarkt, haalt lagere financiële resultaten dan in 2011. Volgens Cosun komt dit vooral doordat de grondstofprijzen harder stijgen dan die van zetmeel. “Hierbij moet worden aangetekend dat het resultaat in 2011 erg goed was."

Ook cichoreiverwerker Sensus presteert onder het niveau van 2011, maar wel beter dan volgens de begroting. “De omzet is opnieuw iets gestegen en voor volgend jaar verwachten we een verdere groei. Sensus is positiever over de afzetontwikkeling dan een jaar geleden. Het wil daarom een groter areaal cichorei contracteren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.