Akkerbouw

Nieuws 6 reacties

Brussel wil extra suiker voor voedingsmarkt in EU

Brussel - De Europese Commissie wil 1,2 miljoen ton suiker extra beschikbaar krijgen voor de voedingsmarkt in 2012/2013. Suiker is in de EU zo’n 300 euro per ton duurder dan op de wereldmarkt. Door extra suiker toe te laten hoopt de Commissie dat de prijs daalt.

De Commissie kan surplussuiker laten omzetten in quotumsuiker, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Brussel kan ook de import van suiker toelaten tegen een lagere heffing. Het wordt waarschijnlijk een mix."

Dat deed Brussel afgelopen seizoen ook. Bij de omzetting van surplussuiker naar quotumsuiker moesten de producenten een heffing betalen, zegt de woordvoerder. "Dat levert Brussel geld op, maar door de heffing wordt suiker niet veel goedkoper. En bij de import van suiker moeten de verwerkers extra transportkosten en de importheffing in rekening brengen."

Een groep ontwikkelingslanden mag jaarlijks 3,5 miljoen ton suiker naar de EU exporteren tegen een laag tarief. De twee vorige seizoenen is dat quotum niet volgemaakt, zegt de woordvoerder. "Toen was suiker op de wereldmarkt duurder dan in de EU. Nu is dat andersom. Daardoor zal dat quotum worden volgemaakt."

De woordvoerder verwacht veel discussie over de voorstellen. "Lidstaten met voltijdsraffinaderijen willen extra suikerimport. Lidstaten die bieten verwerken willen surplussuiker omzetten in quotumsuiker. Zij moesten ruim 800.000 ton surplussuiker doorschuiven naar dit seizoen."

Om de hoeveelheid surplussuiker te verlagen wil de Commissie het exportquotum verruimen naar 1.350.000 ton, het maximum dat de EU mag exporteren volgens de WTO.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  hoe is het toch mogelijk als de wereldmarkt hoger is als de eu markt dat daar de boeren niet van mogen profiteren

 • Buurman

  Volgens het artikel is de wereldmarkt 30 euro per ton lager dan in de EU in plaats van andersom. Wat is het probleem daarvan?

 • Bison

  De mens is zeker nog niet vet genoeg in Europa,ze willen zeker de US en Can achterna?.

 • sjang

  @Bison: in de US en Canada hebben veel mensen overgewicht door fast-food: vette bisonburgers e.d.. Niet zozeer van suiker

 • Ron Green

  nou Sjang, dat is kort door de bocht. Bekijk de film King Corn en je weet hoe die Amerikanen zo dik worden. Allemaal zoete maissiroop i.p.v. bietsuiker.

 • Bison

  Sjang je moet niet praten over iets waar je niet van weet,.Bisonburgers zijn niet vet,.eerder te droog.
  Die grijze smakeloze troep die ze normaal als beefburgers verkopen in die fast-food joints is wel bekant alleen vet,..ik snap niet hoe ze die bocht naar binnen krijgen.
  Ze worden vet van de tankwagons vol of coca-cola en all die smerigzoete donuts en taarten die ze elke dag bij de truckload naar binnen werken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.