Akkerbouw

Nieuws 2540 x bekeken

Brussel neemt maatregelen voor suikermarkt

Brussel – De Europese Commissie wil 1,2 miljoen ton suiker extra beschikbaar krijgen voor de voedingsmarkt in 2012/2013. Daarom gaat de Commissie vier invoertenders uitschrijven voor de import van suiker tegen een verlaagde invoerheffing.

Als de resultaten van de eerste invoertender bekend zijn, bepaalt de Commissie hoeveel surplussuiker mag worden omgezet in quotumsuiker. Eind januari wordt een voorstel voorgelegd aan de lidstaten. Quotumsuiker brengt meer geld op dan surplussuiker.

Daarnaast heeft de Commissie ook de limiet voor de export van surplussuiker verhoogd van 650.000 naar 1,35 miljoen ton.

Lidstaten met voltijdsraffinaderijen die afhankelijk zijn van de suikerimport, willen extra import toelaten. Lidstaten die bieten verwerken willen surplussuiker omzetten in quotumsuiker. De suikerproducenten moesten door een overproductie 801.936 ton surplussuiker doorschuiven naar het volgende quotumjaar.

Uit de laatste suikerbalans van de Europese Commissie blijkt dat zonder de extra import de EU aan het eind van dit seizoen (30 september 2013) nog een voorraad quotumsuiker heeft van 888.000 ton. Dat is net genoeg om 2,74 weken verbruik te overbruggen. Dit seizoen begon op 1 oktober met een voorraad van 1,628 miljoen ton quotumsuiker, genoeg om ruim vijf weken verbruik te overbruggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.