Akkerbouw

Nieuws 1030 x bekeken 1 reactie

Britse invoer aardappelen neemt sterk toe

Londen - Door de sterk tegengevallen eigen oogst moet Groot-Brittannië veel meer aardappelen invoeren. Volgens de cijfers van de douanedienst zijn van mei tot en met september 130.491 ton consumptie-aardappelen ingevoerd terwijl dat een jaar geleden nog maar 53.031 ton was. Aan de andere kant konden de Britten 49.212 ton aardappelen uitvoeren, wat ruim 10.000 ton minder is dan vorig jaar in die periode.

Door de slechte situatie op de markt zijn ook de Britse aardappelprijzen afgelopen week opnieuw gestegen. De gemiddelde spotprijs van het schap Potato Council ging afgelopen week met 7,5 procent omhoog naar 327,10 pond (403,43 euro) per ton. Die spotprijs ligt daarmee bijna vier keer zo hoog als vorig jaar rond deze tijd. De algemene notering van het schap is met 235,32 pond (290,23 euro) per ton ruim zeven procent hoger dan een week geleden en ligt daarmee ruim dubbel zo hoog als vorig jaar. De Potato Council tekent daarbij aan dat de handel wat kalmer is geworden 'wat een drukkend effect op de prijzen heeft'.

Het aardappelschap meldt tenslotte dat eind vorig maand nog ruim tien procent van het areaal niet gerooid was. In de meeste gevallen blijven die aardappelen nu in de grond tot na de winter. De aardappelen in opslag zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Hier en daar doen zich problemen voor maar die proberen de telers op te vangen door de aardappelen uit te leveren.

Eén reactie

  • Tiny1946

    De aardappel prijs mag eigelijk nooit lager zijn de telers prijs is zeer hoog,
    voor de consument betekend die hogere prijs niets een gezin eet nooit voor 1 euro aardappelen per dag

Of registreer je om te kunnen reageren.