Akkerbouw

Nieuws

Australië oogst minder tarwe, gerst en koolzaad

Canberra – Australië oogst dit seizoen minder tarwe, gerst en koolzaad dan vorig seizoen. Maar de oogsten vallen mee gezien de droogte, meldt het overheidsbureau Abares.

Australië produceert dit seizoen 22,0 miljoen ton tarwe. Dat is 26 procent minder dan de recordoogst van vorig seizoen. Maar het is wel meer dan verwacht, blijkt uit de nieuwste prognose van Abares. Van de 22 miljoen ton tarwe komt ruim 20 miljoen ton beschikbaar voor de export, verwacht Abares. Als de prognose uitkomt dan wordt Australië weer de tweede tarwe-exporteur ter wereld, na de VS.
Volgens Abares was het erg droog in een aantal staten. “Maar er zat genoeg vocht in de ondergrond om de gewassen toch goed te laten groeien”, schrijft het bureau in een toelichting. “Daardoor valt de productie mee.”
Abares verwacht dat Australië 6,9 miljoen ton gerst oogst. Dat is de laagste productie sinds 2006/2007. Veel graantelers zijn overgestapt van gerst op tarwe vanwege het hogere saldo.
De Australische akkerbouwers oogsten 2,6 miljoen ton koolzaad. Dat is 16 procent minder dan de recordoogst van vorig seizoen. Maar het is nog altijd de één na grootste koolzaadoogst ooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.